logo Historische Vereniging Schiedam
> Startpagina > Bouwkundig bezit van de Stad Schiedam > Grote Markt

12
12
10
10
8
8
6
6
4
4
2
2
Grote Markt oostzijde (2-12)
Beschrijving
Grote Markt 2 Gebouwen van groter belang, inclusief die van bovenstedelijke waarde. RM Grote Markt 2 Hoekpand met Lange Kerkstraat met bakstenen halsgevel afgezet met rollaag. Bouw 2e helft 18e eeuw. Twee bouwlagen en zolderverdieping onder zadeldak. Gedekt met rode hollandse pannen. Breedte 3 vensters. Aan voor- en zijgvel winkelpuien met toegang op de afgeschuinde hoek. Hardstenen plint. Links toegang tot de bovenwoning. In de verdiepingen zesruits en vierruits schuiframen. In de top een klein vierruits schuifraam. In de zijgevel van ijsselsteentjes in de verdiepingn 2 vensters met oorspronkelijke zwaar houten kozijnen en 6-ruits schuiframen. Aldaar houten goot op klossen. Aan de Lange Kerkstraat een achterhuis zonder eigen ingang. Opgebouwd van ijselsteentjes, zadeldak, houten goot op klosse, 6 vensters met zwaar houten kozijnen met gesmede duimen.
Grote Markt 4 Gebouwen van groter belang, inclusief die van bovenstedelijke waarde. RM Grote Markt 4 Woonhuis met 2 bouwlagen onder dwars zadeldak, waarachter ….. Bouw eind 18e eeuw. Bakstenen lijstgevel ter breedte van 3 vensters, dakkapel. De gevel dateert van ca.1800. Fraai bewerkte deur met gietijzeren rooster en met geprofileerde kalf en bovenvenster. Ramen van parterre met schuiframen. Ramen van 1e verdieping met 6-ruits schuiframen, 2e verdieping met 4-ruits. Smalle hardstenen plint.
Grote Markt 6 Gebouwen van groter belang, inclusief die van bovenstedelijke waarde. RM Grote Markt 6 Woonhuis met bakstenen halsgevel en 2 bouwlagen en zolder uit 1e kwart 19e eeuw. Breedte 2 vensters. Zadeldak. De vensters van de 1e verdiepings hebben zesruits schuiframen, het topvenster een vierruits schuifraam, allen met gegroefde middenstijlen. Bouw: Hardstenen plint. Links 2 gekoppelde toegangsdeuren. De beide vensters rechts zijn ooit vervangen door een winkelraam.
Grote Markt 8 Gebouwen van belang om uiteenlopende redenen.   Grote Markt 8 Woonhuis met 3 bouwlagen onder plat dak. Bakstenen lijstgevel, breedte 3 vensters. Hardstenen vensterdorpels. De gevel dateert van 1877 (architect: J.J. Vormer). Vernieuwde raamkozijnen. Parterre vernieuwd en later weer verbeterd.
Grote Markt 10 Gebouwen van belang om uiteenlopende redenen.   Grote Markt 10 Van oorsprong woonhuis met 3 bouwlagen onder dwars zadeldak, waarachter …. In blokken gepleisterde lijstgevel met breedte van 3 vensters. Hardstenen vensterdorpels. In de 1e verdieping schuiframen met glas in lood in de bovenvensters. 2e verdieping met lagere vensters met roedenverdeling. Moderne winkelpui. Rechts hal met wit-marmeren vloer en wit-marmeren lambrisering.
Grote Markt 12 Gebouwen van groter belang, inclusief die van bovenstedelijke waarde. GM Grote Markt 12 Van oorsprong woonhuis met 2 bouwlagen en zolder onder schilddak. Daterend uit de 1e helft van de 19e eeuw, maar in opzet vermoedelijk ouder. In blokken gepleisterde lijstgevel. Brede latere dakkapel. Breedte 3 vensters. In de verdieping hoge Empire-vensters met een geprofileerde omlijsting met stucbekroning en met 8-ruits schuiframen met glas in lood in de bovenvensters. De ouderwetse winkelpui, welke dateert van 1885 (architect: C. Kramer Ez.) is gerestaureerd in ….
Trefwoorden


> Startpagina > Bouwkundig bezit van de Stad Schiedam > Grote Markt
Onderwerp :
Aanvulling :
Naam :
E-mail adres :
(Uw e-mailadres wordt uitsluitend gebruikt voor de
beantwoording van uw aanvulling. Wanneer u geen e-mailadres invult,
dan zijn wij niet in staat te reageren op uw bericht.)
 
LEES VOOR BrowseAloud
*