logo Historische Vereniging Schiedam
> Startpagina > Bouwkundig bezit van de Stad Schiedam > Grote Markt

3
3
5
5
7
7
9
9
11/13
11/13
15
15
Grote Markt zuidzijde (3-15)
Beschrijving
Grote Markt 3 Gebouwen van groter belang, inclusief die van bovenstedelijke waarde. GM Grote Markt 3 Winkel/woonhuis op de hoek met de Nieuwstraat, uit de eerste helft van de 19e eeuw, maar in opzet mogelijk ouder. Twee bouwlagen en zolderverdieping. Dwars voorhuis met dwars zadeldak, waarachter zadeldak. Gedekt met zwarte kruispannen. Goot op klossen. De gevels zijn in blokken gepleisterd. Breedte 2 vensters. Zwaar houten kozijnen, vernieuwde ramen. Tussen parterre en verdieping een waterlijst. Gemoderniseerde winkelpui in voor- en zijgevel met open portiek op de hoek. Zijgevel met houten goot op klossen, dakkapel met zijwangen. Lager achterhuis gedekt met Hollandse pannen, goot op klossen, dakkapel met zijwangen. Gerestaureerd in 1994.
Grote Markt 5 Gebouwen van belang om uiteenlopende redenen. GM Grote Markt 5 Winkel/woonhuis uit de 1e helft van de 19e eeuw, in opzet vermoedelijk ouder. Twee bouwlagen en zolderverdieping onder dwars zadeldak, waarachter lager zadeldak met schenkelspanten, met aan de achterzijde een wolfseind. Gedekt met blauwe kruispannen. Bakstenen lijstgevel met versierde fries. Breedte 3 vensters. Moderne winkelpui. De Empire-vensters van de 1e verdieping met 6-ruits schuiframen, 2e verdieping met gewijzigde 4-ruits schuiframen.
Grote Markt 7 Gebouwen van belang om uiteenlopende redenen. GM Grote Markt 7 Winkel/woonhuis uit het 3e kwart van de 19e eeuw, mogelijk met oudere kern. Twee bouwlagen en zolderverdieping onder dwars zadeldak, waarachter plat dak. In blokken gepleisterde lijstgevel met versierde fries. Breedte 2 vensters. De gevel dateert van 1872 (architect: J.J. Vormer). Vensters van 1e verdieping hebben versierde lateien en hoofdgestel. Vensters van beide verdiepingen hebben geprofileerde vensteromlijstingen. Vernieuwde ramen. Moderne winkelpui.
Grote Markt 9 Gebouwen van groter belang, inclusief die van bovenstedelijke waarde. GM Grote Markt 9 Winkel/woonhuis uit het 3e kwart van de 19e eeuw, mogelijk met oudere kern. Twee bouwlagen en zolderverdieping onder dwars zadeldak, waarachter plat dak. In blokken gepleisterde lijstgevel met versierde fries. Breedte 2 vensters. De gevel en winkelpui dateren van 1872 (architect: J.J. Vormer). Winkelpui heeft hoofdgestel, gedragen door 3 versierde consolesVensters van 1e verdieping hebben versierde lateien en hoofdgestel. Vensters van 1e verdieping met T-schuifrramen. Vensters van beide verdiepingen hebben geprofileerde vensteromlijstingen.
Grote Markt 11/13   Grote Markt 11/13 Woonpand met 3 bouwlagen. Bakstenen lijstgevel uit 1e helft 20e eeuw. Pannengedekt lessenaardak, waarachter plat dak. Breedte 4 vensters. Ontlastingsbogen met aanzetstenen. Alle vensters voorzien van luiken. Tussen 1977 en 1999 zijn de houten kruiskozijnen vervangen door kunststof exemplaren. Drie ingangen met hoofdgestel en oorspronkelijke deuren en bovenlichten.
Grote Markt 15 Gebouwen van groter belang, inclusief die van bovenstedelijke waarde. RM Grote Markt 15 Voormalig politiebureau op de hoek met de Hoogstraat (aldaar genummerd 200). Drie bouwlagen. Lijstgevel en schilddak. Bouwjaar: 1860. Met hardsteen beklede parterre en bakstenen verdiepingen. Parterre en verdieping voorzien van rondboogvensters, zowel in de voorgevel als in de zijgevel met de oorspronkelijke zesruits schuiframen en ingedeelde bovenlichten. Bekroning van de vensters met een stucboog. In elkaar overlopende hardstenen vensterdorpels (waterlijst). De middenrisaliet heeft een geprofileerde boog, die het verdiepingsvenster omgeeft. Onder de kroonlijst zes ronde vensters met geprofileerde omlijsting. De oorspronkelijk open getoogde portiek is in 1989 dichtgezet met een dubbele glazen deur. De oorspronkelijke deuren in de portiek zijn verwijderd. Zijgevel rechts met ingang en overigens zelfde indeling als de voorgevel, breedte 3 vensters. Inwendig mogelijk nog de oorspronkelijke celdeuren (?). Functie: Gebouwd als hoofdwacht, later genoemd hoofdbureau van politie tot 1 november 1920. Nadien politiepost tot 1 januari 1985. Vanaf 1986 horecagelegenheid.
Trefwoorden


> Startpagina > Bouwkundig bezit van de Stad Schiedam > Grote Markt
Onderwerp :
Aanvulling :
Naam :
E-mail adres :
(Uw e-mailadres wordt uitsluitend gebruikt voor de
beantwoording van uw aanvulling. Wanneer u geen e-mailadres invult,
dan zijn wij niet in staat te reageren op uw bericht.)
 
LEES VOOR BrowseAloud
*