logo Historische Vereniging Schiedam
> Startpagina > Bouwkundig bezit van de Stad Schiedam > Korte Dam
Korte Dam noordzijde (2-10)
Beschrijving
Korte Dam 2   Woon/winkelpand met drie bouwlagen en zolder op de hoek met de Hoogstraat. Bouwjaar 1931. Het pand werd gebouwd in opdracht van het levensmiddelenbedrijf P. de Gruijter & Zn. Driezijdig schilddak met steekkapjes en rechts een puntgevel. Drie topgevels, waartussen brede houten goten op consoles. Hardstenen vensterdorpels. Kozijnen en ramen zijn alle vervangen. De winkelpui is sterk gewijzigd, waarbij bijna alle oorspronkelijke delen zijn verdwenen. Toegang op de afgeschuinde hoek met oorspronkelijke deur met smeedijzeren versiering. Na het vertrek van De Gruyter in 1969 verbouwd tot café/bar. In de gevel aan de Hoogstraat toegangsdeur voor de woning in de verdieping.
Korte Dam 4   Woon/winkelpand met drie bouwlagen en zolder. Zadeldak met wolfeind aan voorzijde. Ter weerszijden van de kap zijn platte daken aangebouwd. Lijstgevel, vier vensters breed, vernieuwde ramen. De tweede verdieping heeft drie venster met vernieuwde ramen. Moderne winkelpui met portiek. De winkelpui werd gewijzigd in 1964 en in 1981.
Korte Dam 6 Gebouwen van groter belang, inclusief die van bovenstedelijke waarde. GM Woon/winkelpand met twee bouwlagen en zolder. Zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen. Gepleisterde trapgevel met horizontale groeven, breedte twee vensters. In de geveltop een venster met gewijzigd raam. Alle vensters met in stucwerk uitgevoerde omlijstingsversiering. Eerste verdieping met zwaar houten kozijnen en met schuiframen. Tweede verdieping met gewijzigd raam. Fraaie ouderwetse winkelpui met hardstenen plint, waarin versierd ijzeren rooster, en met hoofdgestel. De gevel met winkelpui dateert van 1893 (arch: J. Hoek). Aan de achterzijde puntgevel.
Korte Dam 8 Gebouwen van groter belang, inclusief die van bovenstedelijke waarde.   Woonhuis met twee bouwlagen en zolder. Driezijdig schildak. In blokken gepleisterde lijstgevel, twee vensters breed. Deur met gietijzeren deurrooster, geprofileerde kalf en versierde gietijzeren bovenlichtversiering. Versierd luchtrooster in gevel. Zwaar houten deur- en raamkozijnen. Aan achterzijde puntgevel. Lager achterhuis met zadeldak, waarachter weer een pand met dubbel dwars zadeldak, deels aangebouwd aan nr. 10. Het pand is sinds 1973 in gebruik als restaurant.
Korte Dam 10 Gebouwen van groter belang, inclusief die van bovenstedelijke waarde. RM Woon/winkelpand op de hoek van de Nieuwe Sluisstraat met kelder, drie bouwlagen en zolder. In oorsprong 18e-eeuws. Driezijdig schilddak. De afgeronde hoek is tot stand gekomen midden 19e eeuw. Kroonlijst aan beide voorgevels die de hoekronding volgt. Grauwe baksteen in staand verband. Aan de Korte Dam twee vensters breed, aan de Nieuwe Sluisstraat vijf vensters. De 1e verdieping heeft op de hoek vensteromlijsting met hoofdgestel. Curieuze midden-19e-eeuwse winkelpui met kleine roedenverdeling en met versierde vensterroeden. Bewerkte gietijzeren luchtroosters in de hardstenen plint. Zwaar houten kozijnen. Vensters in parterre hebben 9-ruits schuiframen. Verdiepingsvensters hebben 20- en 25-ruits schuiframen.Geprofileerde vensterdorpels. Inwendig een ijzeren draaitrap en een oude wandschildering. Aan de zijde van de Nieuwe Sluisstraat stoep met smeedijzeren stoephek en 2 stoeppalen. Aan de achterzijde, langs de Nieuwe Sluisstraat een achterhuis (= Nieuwe Sluisstraat 4) met kelder, twee bouwlagen en zolder, gevelbreedte vier vensters, zesruits schuiframen met gegroefde middenstijlen. Zwaar houten kozijnen, hardstenen vensterdorpels. Zadeldak met puntgevel in steeg. Eenvoudige stoeppalen met grotendeels verdwenen hekstangen. Het pand is sinds 1973 in gebruik als restaurant.
Trefwoorden


> Startpagina > Bouwkundig bezit van de Stad Schiedam > Korte Dam
Onderwerp :
Aanvulling :
Naam :
E-mail adres :
(Uw e-mailadres wordt uitsluitend gebruikt voor de
beantwoording van uw aanvulling. Wanneer u geen e-mailadres invult,
dan zijn wij niet in staat te reageren op uw bericht.)