logo Historische Vereniging Schiedam
> Startpagina > Bouwkundig bezit van de Stad Schiedam > Korte Dam
Korte Dam zuidzijde (1-9)
Beschrijving
Korte Dam 1 Gebouwen van groter belang, inclusief die van bovenstedelijke waarde.   Woon/winkelpand op de hoek van de Hoogstraat (aldaar genummerd 157a) met twee bouwlagen en zolder en op de hoek een koepeltorentje. Bouwjaar: 1918. Architect: P. Korsten & P. Bauer (?). Vierzijdig omlopend schilddak, gedekt door rode kruispannen, met plat centraal deel. Ingang op de afgeschuinde hoek. Op de hoek 8-zijdig torentje met goot rondom en koepeltje met bekroning (nokpiron). Brede houten goten aan beide gevels. Grauwe baksteen in kruisverband. Hardstenen vensterdorpels. Schuiframen. Rozetmuurankers. In 1980 werden entree en puien vernieuwd. In 2007 zijn de moderne winkelpuien vervangen door replica’s van het oorspronkelijke model. Het gehele pand werd goed gerestaureerd. Van 1918 tot 1996 was hier gevestigd damesmodewinkel Janssen, nadien een rotanmeubelwinkel. Na enige jaren leegstand sinds 2007 hier gevestigd Caiway.
Korte Dam 3 Gebouwen van belang om uiteenlopende redenen.   Woon/winkelpand met twee bouwlagen en zolder. Hoog driezijdig schilddak met dakkapel. In blokken gepleisterde lijstgevel, drie vensters breed. Geprofileerde vensteromlijsting met schuiframen. Oude winkelpui met thans met aluminium beklede hardstenen vensterdorpels en met nieuwe toegang en winkelramen. De parterre is samengetrokken met die van nr. 5 in 1978. Sinds 1978 chinees restaurant. Hoog achterhuis met plat dak en gepleisterde gevels.
Korte Dam 5 Gebouwen van belang om uiteenlopende redenen.   Woon/winkelpand met twee bouwlagen en zolder. Driezijdig schilddak met dakkapel. In blokken gepleisterde lijstgevel, twee vensters breed. Geprofileerde vensteromlijsting met schuiframen. Geen eigen ingang meer. Breed winkelraam met hardstenen vensterdorpel, in vieren gedeeld bovenlicht De parterre is samengetrokken met die van nr. 3 in 1978. Aan achterzijde puntgevel. Sinds 1978 chinees restaurant.
Korte Dam 7 Gebouwen van groter belang, inclusief die van bovenstedelijke waarde. GM Woon/winkelpand met drie bouwlagen en zolder. Bouw circa 1905. Dwars zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen, waarachter aansluitend en even hoog zadeldak. Lijstgevel, drie vensters breed. Grauwe baksteen in staand verband. Eerste verdieping met zesruits schuiframen en voorzien van voorzetramen), de tweede verdieping met vierruits schuiframen. Ouderwetse winkelpui met hardstenen plint en hoofdgestel. Links de toegang naar de bovenwoning met hoofdgestel op versierde consoles. Beide toegangsdeuren met bovenlicht. Aan de bovenzijde van het winkelraam is een in hout gesneden weergave van Schiedamse gebouwen aangebracht (sinds 19..). Aan achterzijde puntgevel.
Korte Dam 9 Gebouwen van belang om uiteenlopende redenen.   Woon/winkelpand met twee bouwlagen en zolder. Bouw circa 1905. Plat dak met schuin voorschild met gesmoorde Hollandse pannen en dakkapel met zesruits schuifraam, waarachter zadeldak. In blokken gepleisterde lijstgevel, twee vensters breed. T-schuiframen. Hoge ouderwetse winkelpui met luifel. Aan achterzijde puntgevel.
Trefwoorden


> Startpagina > Bouwkundig bezit van de Stad Schiedam > Korte Dam
Onderwerp :
Aanvulling :
Naam :
E-mail adres :
(Uw e-mailadres wordt uitsluitend gebruikt voor de
beantwoording van uw aanvulling. Wanneer u geen e-mailadres invult,
dan zijn wij niet in staat te reageren op uw bericht.)
 
LEES VOOR BrowseAloud
*