logo Historische Vereniging Schiedam
> Startpagina > Bouwkundig bezit van de Stad Schiedam
Appelmarkt
Beschrijving
Appelmarkt 2 Gebouwen van groter belang, inclusief die van bovenstedelijke waarde. GM Pand van het voormalig bioscooptheater op de hoek van de Hoogstraat (aldaar nr.99). Gebouwd in de stijl van het Interbellum met Art-decó-elementen. Bouwjaar: 1921. Architect: A. Stahlie. De hoge entreetravee wordt gedekt door een samengesteld schilddak. Daarachter, boven de zaal een lager zadeldak met een insteekkapje ter plaatse van de topgevel links. Bakstenen gevels met metselwerkversiering, waarbij de hoekpartij hoger opgaat. Hoge tufstenen plint. Alle gevels voorzien van tufstenen dakranden. De hoekpartij heeft drie puntgevels; geheel links eveneens een puntgevel. Hoge ingang op de afgeschuinde hoek met tufstenen omlijsting. In 1960 werd de toegang met naastliggend raam verbouwd. In 1979 eveneens een aanpassing van de toegang. Geheel links portiek met dubbele trap en dubbele zijuitgang, voorzien van de oorspronkelijke deuren. Merendeels kleine vensters met oorspronkelijke ramen, waarvan een aantal met glas in lood. Bakstenen vensterdorpels. Aan de zijde van de Appelmarkt was in opzet een woning met atelier (entreeportiek met aan weerszijden twee smalle vensters). In 1962 is deze woning verbouwd tot foyer. Weer later verbouwd tot winkel/restaurantruimte met entree en aan weerszijden een groot venster. Aan de zijde van de Hoogstraat is een winkelruimte met oorspronkelijke winkelpui en toegang in portiek. Gebouwd in opdracht van de “Maatschappij tot Exploitatie van Lichtbeeldkunst” te Schiedam. De bioscoop had achtereenvolgens de namen “Pandora Bioscoop” (van oktober 1921 tot circa 1925), “City Theater” (tot 1938) en “Monopole Theater” (tot de sluiting op 9 december 1968). Nadien in gebruik als feestzaal. Later leegstand.
Appelmarkt 4   Woon/winkel/werkplaatspand met twee bouwlagen en plat dak. Parterre met twee gemoderniseerde winkelpuien (rechts voorheen een werkplaats.) In de verdieping vier vensters, schuiframen. Hardstenen vensterdorpels. Verbouwing in 1958. Geheel links bevindt zich de toegang tot de verdieping van het pand Lange Haven 88.
Appelmarkt 6 Gebouwen van belang om uiteenlopende redenen.   Woon/winkelpand met twee bouwlagen en zolder op de hoek van de Lange Haven. Links zadeldak met dakkapel, rechts plat dak met aan de voorzijde schuin dakschild met dakkapel. Rode Hollandse pannen. Links puntgevel met geprofileerde houten daklijsten, rechts horizontale gootlijst. Breedte vier vensterassen, de gevel aan de Lange Haven heeft twee vensterassen. Rode baksteen in kruisverband. Schuiframen met glas in lood in de bovenlichten. In beide gevels winkelramen met, boven een korte overkapping, bovenlichten met glas in lood. Geheel rechts de toegang naar de bovenwoning. (Bouwtijd: Volgens monumentenzorg: ca.1910, volgens bouwvergunning: 1939.)
Appelmarkt -   De zuidelijke gevelwand is onderdeel van LANGE HAVEN 84 en HOOGSTRAAT 97. Zie aldaar.
Trefwoorden


> Startpagina > Bouwkundig bezit van de Stad Schiedam
Onderwerp :
Aanvulling :
Naam :
E-mail adres :
(Uw e-mailadres wordt uitsluitend gebruikt voor de
beantwoording van uw aanvulling. Wanneer u geen e-mailadres invult,
dan zijn wij niet in staat te reageren op uw bericht.)