logo Historische Vereniging Schiedam
> Startpagina > De Geschiedenis van Schiedam > Bibliografie > Scyedam > Scyedam, 1997-1 (23e/1)


Bibliografie

Publicatie

Historie Actueel (66), R.W. Poels

Auteur(s)R.W. Poels
OmschrijvingHistorie Actueel (66). In: Scyedam, 1997-1 (23e/1).
Toelichting
Jaar publicatie1997
SoortArtikel
Onderdeel van map: Scyedam, 1997-1 (23e/1)
Mededeling
Aanvulling gemeentelijke monumentenlijst (18 november 1996)

Trefwoorden
Mededeling
Branderij Westerkade 2a.

Wordt vervangen door nieuwbouw; de gevel blijft behouden.

Trefwoorden
Mededeling
Gebrandschilderd glas gerestaureerd. (1996)

24 ramen van Frits Henderickx uit 1956 uit de RK Huishoudschool Liedewijde aan de Parkweg zijn gerestaureerd en herplaatst in houten lijsten in de gang van het gebouw van het Maascollege, Mgr. Nolenslaan 99b.

Trefwoorden
Mededeling
Historisch servies. (1996)

Op een veiling in Zwolle op 26 november 1996, kon het Stedelijk Museum een zeldzaam eierschaalporseleinen servies aankopen. Het werd in 1902 vervaardigd door de Haagse Koninklijke Porcelein- en Aardewerkfabrieken "Rozenburg". Het 28-delige theeservies bevat het wapen van Schiedam en werd op 17 september 1902 door de Gemeente Schiedam aangeboden aan de heer J.J. Vurtheim, als "dank voor zijn bijzondere diensten aan de stad betoond". Deze was naast gemeenteraadslid ook concessiehouder voor de exploitatie van tramlijnen en richtte de N.V. Schiedamsche Tramweg Maatschappij op. De lijn werd geopend op 18 september 1902. Het servies werd gedecoreerd door Samuel Schellink met paarsblauwe tulpen in volle bloei tegen een achtergrond van bleekgroene en gele bladeren. Een en ander in Jugendstil. Op schotels en dienblad werd het stadswapen aangebracht, op de kopjes en kannen het monogram JJV en op het dienblad tevens de datum van schenking 17 september 1902. (RWP)

Trefwoorden
Mededeling
Historische stoombok. (1996)

De Stichting Calorische Werktuigen is eind vorig jaar in het bezit gekomen van een historische heibok. Het is de Heibok 4, een drijvende oorspronkelijk door stoom aangedreven heimachine, gebouwd in 1916, die in gebruik was bij het voormalige aannemingsbedrijf Simons. De heibok ligt afgemeerd in de Nieuwe Haven. De in 1985 opgerichte stichting was al eerder in het bezit gekomen van een stoomsleepboot, de 'Hercules'.

Trefwoorden
Mededeling
Lijst sloopplannen en lijst restauraties/-plannen.

Trefwoorden
Mededeling
Molen "De Walvisch". (1996)

Herstel metselwerk afgerond.

Trefwoorden
Mededeling
Monumentale bomen verdwenen a.g.v. de aanleg van de metrolijn.

Trefwoorden
De publicatie is onder meer in te zien bij het Gemeentearchief Schiedam. Voor locatie en openingstijden, zie de website van het Gemeentearchief.
Trefwoorden


> Startpagina > De Geschiedenis van Schiedam > Bibliografie > Scyedam > Scyedam, 1997-1 (23e/1)