De Historische Vereniging Schiedam is op 28 oktober 1975 opgericht. Het doel van de vereniging is het bevorderen van de belangstelling voor de geschiedenis van de stad en het waken over de in Schiedam aanwezige historische monumenten.

Tentoonstelling "De Vereenigde Glasfabrieken"

Een nieuwe fototentoonstelling in ons bezoekerscentrum met als onderwerp het bedrijf “De Vereenigde Glasfabrieken”, door Schiedammers kortweg “de glasfabriek”genoemd. Tot 2017 was de glasfabriek gevestigd aan de Buitenhavenweg. De tentoonstelling wordt zaterdag 5 januari 2019 om 13.00 uur geopend met een Verhaal van Schiedam door Johan Soetens. Hij was jarenlang commercieel directeur bij de groep ‘Verpakkingsglas’ van de Vereenigde Glasfabrieken in Schiedam.

Deze tentoonstelling loopt tot 1 april 2019 en is te zien op vrijdag van 13.00 tot 15.00 en op zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur. Hoogstraat 74A, Schiedam.

Puzzel stadsplattegrond van De Gheyn

In ons bezoekerscentrum is een puzzel te koop van de bekende stadsplattegrond van De Gheyn (1598) - 1000 stukjes en 68 x 47. Leden van de vereniging betalen tot en met 31 december van dit jaar een actieprijs van 12,50 euro. Alle anderen betalen 14,95 en vanaf 1 januari 2019 geldt die prijs voor iedereen.

Herinneringen aan Kethel - toen en nu

Een fotoboek met oude foto's en daarbij - vooral om te zien hoezeer het dorpsbeeld en het landschap is veranderd- een foto van de huidige situatie. Twintig foto's waarbij de fotografen probeerden zo dicht mogelijk bij het origineel te komen. Iets wat hun perfect gelukt is. Fraaie, vaak de wat onbekendere, foto's van weleer die uitnodigen alle in beeld gebrachte plekjes te bewandelen. Het boek kost slechts € 12,50.

Herinneringen aan Schiedam - toen en nu

Bij gelegenheid van het 40-jarig jubileum heeft de Historische Vereniging Schiedam een mooi boekje uitgegeven
Het bevat van een 20-tal locaties in Schiedam een foto uit circa 1900 en een foto uit 2015 (genomen vanaf - nagenoeg - dezelfde positie als in circa 1900)
Dit boekje is voor niet-leden te koop voor slechts € 10.00 in ons bezoekerscentrum

Doe mee met Ken Uw Stad 2018/2019

Bij de Historische Vereniging Schiedam start op 1 november weer de cursus Ken Uw Stad Schiedam.

Voor nieuwe inwoners van de stad, of inwoners die nooit de tijd namen om zich in de historie van hun woonplaats te verdiepen. Fascinerende weetjes en ontwikkelingen en personen zijn er natuurlijk genoeg in Schiedam, de stad van Liduina en Aleida. De stad waar de grootste molens ter wereld het graan maalden voor ongeveer 400 branderijen. De stad waar F Bordewijk schreef over Verbrande Erven en dichter-dominee François HaverSchmidt zijn Snikken en Grimlachjes uitgaf, waar de scheepsbouw de plaats innam van de jeneverindustrie. De stad met een historische stadskern.

Op 13 donderdagavonden - en 2 zaterdagen - van november tot maart vertellen enthousiaste en deskundige inleiders over een groot aantal onderwerpen. Van archeologische vondsten uit de nieuwe steentijd tot de opkomst van de moderne offshore-industrie. Verder zijn er twee stadswandelingen en een bezoek aan het gemeentearchief.

De cursus wordt gehouden in De Wilgenburg aan het Land van Ris achter de Liduina-basiliek, steeds op donderdagavond tussen half acht en half tien. De stadswandelingen zijn op zaterdag (van 10.30 tot 12.30 uur). De kosten voor de bijeenkomsten, stadswandelingen, syllabus en koffie/thee zijn 85 euro.
Inschrijven of meer informatie via kenuwstad@historischeverenigingschiedam.nl.

Stadswandelingen

Ook in 2019 zullen we wederom wandelingen aanbieden: Stadswandelingen Schiedam en Dorpswandelingen Kethel. De wandelingen duren ongeveer 1,5 uur. De kosten zijn voor leden van de Historische Vereniging Schiedam €2,- en voor niet-leden €5,-. De data waarop deze wandelingen zijn zullen t.z.t. bekend gemaakt worden in ons nieuwe programma van 2019.
De wandelingen van 2018, zoals onder vermeld zullen zeker weer terugkeren.
De wandeling Langs de Vesten volgt de grenzen van de stad zoals aangegeven op de zeer gedetailleerde kaart van Jacob de Gheyn uit 1598. Wat herkennen we nog en wat is er veranderd? Start vanaf de Ooievaarsbrug
De Dorpswandeling Kethel toont het oude dorp in de context van de boerenbedrijven en de polders uit het verre en recente verleden. Start vanaf Schiedamseweg 26 (restaurant 't Oude Raedthuys) in Kethel.
Stuur voor nadere informatie een berichtje naar onze Historische Wandelbaas, Nico de Vries: vrie2023@planet.nl.

Wat kunt u voor de Historische Vereniging Schiedam doen?

Bij de vereniging is er altijd een gebrek aan vrijwilligers/vrijwilligsters. Enerzijds zijn er erg veel taken te vervullen, anderzijds moeten zeer actieve leden een stapje terug doen omdat hun ouderdom hen parten begint te spelen.
Een greep uit de uiteenlopende taken:
Stand bemannen, gidsen, archivering, digitalisering, beheer computerapparatuur, archiefonderzoek, presentaties voorbereiden, tentoonstellingen voorbereiden, artikelen schrijven, bestuursfuncties, notulist, publiciteit, redactie Scyedam, beheerder bezoekerscentrum, schoonmaken bezoekerscentrum, gastvrouwen/gastheren in het bezoekerscentrum, deelname in de werkgroepen Kroniek / Historische Bebouwing / Bouwkundig Bezit.
U kunt u contact opnemen met de secretaris, A. Lagrouw, telefoon 010 - 426 2220 e-mail: secretaris@HistorischeVerenigingSchiedam.nl.

Twitter van toen:

De vereniging op Twitter en Facebook

Het Facebook-adres is: https://www.facebook.com/HistorischeVerenigingSchiedam en het Twitter-adres is: htps://twitter.com/histverschiedam.
Ook Scyedam heeft een eigen Facebook- en Twitter-adres. Kijk op https://www.facebook.com/Redactie.Scyedam en op hts://twitter.com/Scyedam
Kijk ook eens op geschiedenisvanschiedam.nl

Bezoekerscentrum Hoogstraat 74a


U bent welkom in ons bezoekerscentrum:
  • woensdag van 10.30 tot 12.30 uur,
  • vrijdag van 13 tot 15 uur en
  • zaterdag van 12 uur tot 16 uur.
(tel. 010 - 426 81 28)

Verkoop van historische stadsplattegronden

De vereniging heeft, in samenwerking met het Gemeentearchief Schiedam, een reproductie van de historische stadsplattegrond van J. de Gheyn uit 1598 in de verkoop voor € 2,50 (in een kleiner formaat voor € 0,50).
Van de plattegrond van Rutger van Bol'Es uit 1770 is er een handzame uitvoering (met alleen het centrale deel) voor € 1,00
Verkoop alleen in ons bezoekcentrum Hoogstraat 74a (openingstijden zie elders op deze pagina). Het is niet mogelijk de kaarten te bestellen of te laten opsturen.

Aanbieding DE SCHIEDAMSE GEMEENSCHAP

Van het tijdschrift DE SCHIEDAMSE GEMEENSCHAP hebben wij een groot aantal nummers uit de periode 1949/50 tot en met 1969/70; niet alle nummers zijn voorradig.
Per aflevering € 1,00; bij afname van 10 afleveringen of meer € 0,75 per stuk.

Alleen verkrijgbaar in ons bezoekcentrum Hoogstraat 74a (openingstijden zie elders op deze pagina). Helaas kunnen wij geen bestellingen verzorgen.

Aanbieding gevouwen wenskaarten

In 1977 en in 1985 gaf de Historische Vereniging series gevouwen wenskaarten uit. Thans biedt de vereniging deze kaarten met korting aan.

Drie kaarten met fragmenten uit Schiedamse plattegronden.

Per stuk € 0,40; 10 stuks € 3,00. Bij afname van 50 kaarten of meer (elke combinatie mogelijk)€ 0,20 per stuk. Inclusief verzendenveloppen.

Set van 4 kaarten met 18e-eeuwse prenten.

Per set € 1,20. Per 10 sets (dus totaal 40 kaarten) € 9,00. Bij afname van 50 losse kaarten of meer (elke combinatie mogelijk) € 0,20
per stuk. Inclusief verzendenveloppen.


Alleen verkrijgbaar in ons bezoekcentrum Hoogstraat 74a (openingstijden zie elders op deze pagina). Helaas kunnen wij geen bestellingen verzorgen.

Voorleeshulp

BrowseAloud voorleeshulp

Deze website is dankzij de medewerking van de gemeente Schiedam voorzien van de voorleesfunctie BrowseAloud. Daarmee wordt de toegankelijkheid van de website vergroot voor slechtzienden, maar ook voor mensen die moeite hebben met lezen.
De voorleesfunctie kan worden geactiveerd door eenmalig het programma BrowseAloud op uw computer te installeren.
LEES VOOR BrowseAloud
*