De Historische Vereniging Schiedam is op 28 oktober 1975 opgericht. Het doel van de vereniging is het bevorderen van de belangstelling voor de geschiedenis van de stad en het waken over de in Schiedam aanwezige historische monumenten.

Tentoonstelling over Kethel

Een nieuwe fototentoonstelling in het bezoekerscentrum van de Historische Vereniging Schiedam, Hoogstraat 74A met als onderwerp Kethel.
Kethel werd in 1941 toegevoegd aan Schiedam, maar de inwoners voelen zich meer verbonden met hun oude dorp dan met de moderne stad. De middeleeuwse kern is bewaard gebleven terwijl rondom Kethel kolossale nieuwbouwwijken zijn verrezen. Trudy en Adrie hebben fraaie foto’s geselecteerd die het dorpse en agrarisch karakter van Kethel tonen.
Deze tentoonstelling loopt tot en met mei 2019 en is te zien op vrijdag van 13.00 tot 15.00 en op zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur.

Herinneringen aan Kethel - toen en nu

Een fotoboek met oude foto's en daarbij - vooral om te zien hoezeer het dorpsbeeld en het landschap is veranderd- een foto van de huidige situatie. Twintig foto's waarbij de fotografen probeerden zo dicht mogelijk bij het origineel te komen. Iets wat hun perfect gelukt is. Fraaie, vaak de wat onbekendere, foto's van weleer die uitnodigen alle in beeld gebrachte plekjes te bewandelen. Het boek kost slechts € 12,50.

Herinneringen aan Schiedam - toen en nu

Bij gelegenheid van het 40-jarig jubileum heeft de Historische Vereniging Schiedam een mooi boekje uitgegeven
Het bevat van een 20-tal locaties in Schiedam een foto uit circa 1900 en een foto uit 2015 (genomen vanaf - nagenoeg - dezelfde positie als in circa 1900)
Dit boekje is voor niet-leden te koop voor slechts € 10.00 in ons bezoekerscentrum

Stads en Dorpswandelingen Schiedam 2019

De Historische Vereniging Schiedam verzorgt van april t/m oktober iedere 1e en 3e Zondag van de maand een leerzame wandeling langs gebouwen en objecten. We gaan iedere 1e Zondag op pad in het stadscentrum van Schiedam en iedere 3e Zondag in Kethel e.o. Voor het Stadscentrum hebben we dit jaar 2 wandelingen : Langs De Vesten en Zwart Nazareth. Voor Kethel hebben we dit jaar 3 wandelingen : Dorpswandeling Kethel, Wandeling Bijdorp en Polderwandeling. De wandelingen starten om 14.00 uur en duren ongeveer 1,5 uur.
Voor data en plaats van de start van de wandelingen zie verder op deze pagina
Voor deelname aan de wandelingen wordt een kleine vergoeding gevraagd. Euro 2,-- voor leden van de Historische Vereniging Schiedam en euro 5,-- voor niet-leden. Vooraf aanmelden wordt op prijs gesteld, dit kan door een berichtje te sturen naar Nico de Vries via vrie2023@planet/nl
Naast ons bovenstaande programma maken wij ook graag voor u een “Wandeling op Maat” Wilt u het prachtige Historisch Schiedam of Kethel bekijken onder leiding van een van onze gidsen, neem dan even contact met ons op (vrie2023@planet.nl). Met Familie - Vrienden − Collega's − Verenigingen − etc. Wij denken graag met u mee om er een leuk uitstapje van te maken. Voor de “Wandeling op Maat” maken wij altijd een leuke prijs afhankelijk van het aantal deelnemers.
www.geschiedenisvanschiedam.nl informatie over de vereniging.
www.scyedam.nl databank historische gegevens.
Volg ons op Twitter − Facebook - Instagram

Wat kunt u voor de Historische Vereniging Schiedam doen?

Bij de vereniging is er altijd een gebrek aan vrijwilligers/vrijwilligsters. Enerzijds zijn er erg veel taken te vervullen, anderzijds moeten zeer actieve leden een stapje terug doen omdat hun ouderdom hen parten begint te spelen.
Een greep uit de uiteenlopende taken:
Stand bemannen, gidsen, archivering, digitalisering, beheer computerapparatuur, archiefonderzoek, presentaties voorbereiden, tentoonstellingen voorbereiden, artikelen schrijven, bestuursfuncties, notulist, publiciteit, redactie Scyedam, beheerder bezoekerscentrum, schoonmaken bezoekerscentrum, gastvrouwen/gastheren in het bezoekerscentrum, deelname in de werkgroepen Kroniek / Historische Bebouwing / Bouwkundig Bezit.
U kunt u contact opnemen met de secretaris, A. Lagrouw, telefoon 010 - 426 2220 e-mail: secretaris@HistorischeVerenigingSchiedam.nl.

programma wandelingen 2019

7 april Langs De Vesten - vertrek vanaf de Ooievaarsbrug
21 april Dorpswandeling Kethel - vertrek vanaf ‘t Oude Raedthuys Schiedamseweg 26
5 mei Zwart Nazareth - vertrek vanaf de Korenbeurs
19 mei Wandeling Bijdorp - vertrek vanaf Schiedamseweg 198 − wijkbord Bijdorp
2 juni Langs De Vesten - vertrek vanaf de Ooievaarsbrug
16 juni Dorpswandeling Kethel - vertrek vanaf ‘t Oude Raedthuys Schiedamseweg 26
7 juli Zwart Nazareth - vertrek vanaf de Korenbeurs
21 juli Polderwandeling incl. St. Jacobuskerk - vertrek vanaf de Kerkweg 51 (St.Jacobuskerk)
4 aug Langs De Vesten - vertrek vanaf de Ooievaarsbrug
18 aug Wandeling Bijdorp - vertrek vanaf Schiedamseweg 198 − wijkbord Bijdorp
1 sept Zwart Nazareth - vertrek vanaf de Korenbeurs
15 sept Geen Wandeling i.v.m. Open Monumenten Dagen
6 oktober Langs De Vesten - vertrek vanaf de Ooievaarsbrug
20 oktober Polderwandeling incl. St. Jacobuskerk - vertrek vanaf de Kerkweg 51 (St.Jacobuskerk)

Twitter van toen:

De vereniging op Twitter en Facebook

Het Facebook-adres is: https://www.facebook.com/HistorischeVerenigingSchiedam en het Twitter-adres is: htps://twitter.com/histverschiedam.
Ook Scyedam heeft een eigen Facebook- en Twitter-adres. Kijk op https://www.facebook.com/Redactie.Scyedam en op hts://twitter.com/Scyedam
Kijk ook eens op geschiedenisvanschiedam.nl

Bezoekerscentrum Hoogstraat 74a


U bent welkom in ons bezoekerscentrum:
  • woensdag van 10.30 tot 12.30 uur,
  • vrijdag van 13 tot 15 uur en
  • zaterdag van 12 uur tot 16 uur.
(tel. 010 - 426 81 28)

Puzzel stadsplattegrond van De Gheyn

In ons bezoekerscentrum is een puzzel te koop van de bekende stadsplattegrond van De Gheyn (1598) - 1000 stukjes en 68 x 47. Leden van de vereniging betalen tot en met 31 december van dit jaar een actieprijs van 12,50 euro. Alle anderen betalen 14,95 en vanaf 1 januari 2019 geldt die prijs voor iedereen.

Aanbieding DE SCHIEDAMSE GEMEENSCHAP

Van het tijdschrift DE SCHIEDAMSE GEMEENSCHAP hebben wij een groot aantal nummers uit de periode 1949/50 tot en met 1969/70; niet alle nummers zijn voorradig.
Per aflevering € 1,00; bij afname van 10 afleveringen of meer € 0,75 per stuk.

Alleen verkrijgbaar in ons bezoekcentrum Hoogstraat 74a (openingstijden zie elders op deze pagina). Helaas kunnen wij geen bestellingen verzorgen.

Aanbieding gevouwen wenskaarten

In 1977 en in 1985 gaf de Historische Vereniging series gevouwen wenskaarten uit. Thans biedt de vereniging deze kaarten met korting aan.

Drie kaarten met fragmenten uit Schiedamse plattegronden.

Per stuk € 0,40; 10 stuks € 3,00. Bij afname van 50 kaarten of meer (elke combinatie mogelijk)€ 0,20 per stuk. Inclusief verzendenveloppen.

Set van 4 kaarten met 18e-eeuwse prenten.

Per set € 1,20. Per 10 sets (dus totaal 40 kaarten) € 9,00. Bij afname van 50 losse kaarten of meer (elke combinatie mogelijk) € 0,20
per stuk. Inclusief verzendenveloppen.


Alleen verkrijgbaar in ons bezoekcentrum Hoogstraat 74a (openingstijden zie elders op deze pagina). Helaas kunnen wij geen bestellingen verzorgen.

Voorleeshulp

BrowseAloud voorleeshulp

Deze website is dankzij de medewerking van de gemeente Schiedam voorzien van de voorleesfunctie BrowseAloud. Daarmee wordt de toegankelijkheid van de website vergroot voor slechtzienden, maar ook voor mensen die moeite hebben met lezen.
De voorleesfunctie kan worden geactiveerd door eenmalig het programma BrowseAloud op uw computer te installeren.
LEES VOOR BrowseAloud
*