De Historische Vereniging Schiedam is op 28 oktober 1975 opgericht. Het doel van de vereniging is het bevorderen van de belangstelling voor de geschiedenis van de stad en het waken over de in Schiedam aanwezige historische monumenten.

Tentoonstelling Vaandels en Verhalen in Stedelijk Museum Schiedam

Een tentoonstelling waarvoor de Historische Vereniging Schiedam het initiatief heeft genomen en daar zijn we trots op.
Bijna 70 verenigingen uit Schiedam hebben samen vaandels gemaakt. Op 1 juli om 16.00 uur wordt deze tentoomnstelling geopend. De tentoonstelling loopt t/m 24 september

Verhaal van Schiedam op 7 oktober 2017

Elke eerste zaterdag van de maand wordt in ons bezoekerscentrum namens de Historische Vereniging Schiedam een Verhaal van Schiedam verteld. Een korte voordracht waarin een Schiedams historisch onderwerp wordt besproken. De lezing begint om 13.00 uur. Reserveren is niet nodig en de toegang is gratis. Loop gewoon binnen op Hoogstraat 74A!

Een fototentoonstelling rond voetbalvereniging DRZ (De Roode Zon) wordt op zaterdag 7 oktober geopend in ons pand aan de Hoogstraat 74A. Cock Boes houdt dan het Verhaal van Schiedam en blikt terug op het rijke verleden van deze socialistische sportclub. Wilt u zich vast warm lopen voor dit Verhaal? Bekijk dan de facebookpagina van DRZ: https://www.facebook.com/deroodezon/

Tentoonstelling DRZ (De Roode Zon)

Een fototentoonstelling rond voetbalvereniging DRZ wordt op zaterdag 7 oktober geopend in ons pand aan de Hoogstraat 74A. Cock Boes houdt dan het Verhaal van Schiedam en blikt terug op het rijke verleden van deze socialistische sportclub. Wilt u zich vast warm lopen voor dit Verhaal? Bekijk dan de facebookpagina van DRZ: https://www.facebook.com/deroodezon/

Herinneringen aan Schiedam - toen en nu

Bij gelegenheid van het 40-jarig jubileum heeft de Historische Vereniging Schiedam een mooi boekje uitgegeven
Het bevat van een 20-tal locaties in Schiedam een foto uit circa 1900 en een foto uit 2015 (genomen vanaf - nagenoeg - dezelfde positie als in circa 1900)
Dit boekje is voor niet-leden te koop voor slechts € 10.00 in ons bezoekerscentrum

Wat kunt u voor de Historische Vereniging Schiedam doen?

Bij de vereniging is er altijd een gebrek aan vrijwilligers/vrijwilligsters. Enerzijds zijn er erg veel taken te vervullen, anderzijds moeten zeer actieve leden een stapje terug doen omdat hun ouderdom hen parten begint te spelen.
Een greep uit de uiteenlopende taken:
Stand bemannen, gidsen, archivering, digitalisering, beheer computerapparatuur, archiefonderzoek, presentaties voorbereiden, tentoonstellingen voorbereiden, artikelen schrijven, bestuursfuncties, notulist, publiciteit, redactie Scyedam, beheerder bezoekerscentrum, schoonmaken bezoekerscentrum, gastvrouwen/gastheren in het bezoekerscentrum, deelname in de werkgroepen Kroniek / Historische Bebouwing / Bouwkundig Bezit.
U kunt u contact opnemen met de secretaris, A. Lagrouw, telefoon 010 - 426 2220 e-mail: secretaris@HistorischeVerenigingSchiedam.nl.

Twitter van toen:

De vereniging op Twitter en Facebook

Het Facebook-adres is: https://www.facebook.com/HistorischeVerenigingSchiedam en het Twitter-adres is: htps://twitter.com/histverschiedam.
Ook Scyedam heeft een eigen Facebook- en Twitter-adres. Kijk op https://www.facebook.com/Redactie.Scyedam en op hts://twitter.com/Scyedam
Kijk ook eens op geschiedenisvanschiedam.nl

Bezoekerscentrum Hoogstraat 74a


U bent welkom in ons bezoekerscentrum:
  • woensdag van 10.30 tot 12.30 uur,
  • vrijdag van 13 tot 15 uur en
  • zaterdag van 12 uur tot 16 uur.
(tel. 010 - 426 81 28)

Verkoop van historische stadsplattegronden

De vereniging heeft, in samenwerking met het Gemeentearchief Schiedam, reproducties van de volgende historische stadsplattegronden in de verkoop.

  • De plattegrond van J. de Gheyn uit 1498 € 2,50
  • De plattegrond van Rutger van Bol'Es uit 1770 (zeer groot formaat 2 delen) met Schiedam en omgeving € 4,50
  • De plattegrond van P.J. van Dijk uit 1858 (groot formaat) € 2,25
Verkoop alleen in ons bezoekcentrum Hoogstraat 74a (openingstijden zie elders op deze pagina). Het is niet mogelijk de kaarten te bestellen of te laten opsturen.

De plattegrond van Bol'Es is er ook in een handzame uitvoering met alleen het centrale deel Schiedam € 1,00

Aanbieding DE SCHIEDAMSE GEMEENSCHAP

Van het tijdschrift DE SCHIEDAMSE GEMEENSCHAP hebben wij een groot aantal nummers uit de periode 1949/50 tot en met 1969/70; niet alle nummers zijn voorradig.
Per aflevering € 1,00; bij afname van 10 afleveringen of meer € 0,75 per stuk.

Alleen verkrijgbaar in ons bezoekcentrum Hoogstraat 74a (openingstijden zie elders op deze pagina). Helaas kunnen wij geen bestellingen verzorgen.

Aanbieding gevouwen wenskaarten

In 1977 en in 1985 gaf de Historische Vereniging series gevouwen wenskaarten uit. Thans biedt de vereniging deze kaarten met korting aan.

Drie kaarten met fragmenten uit Schiedamse plattegronden.

Per stuk € 0,40; 10 stuks € 3,00. Bij afname van 50 kaarten of meer (elke combinatie mogelijk)€ 0,20 per stuk. Inclusief verzendenveloppen.

Set van 4 kaarten met 18e-eeuwse prenten.

Per set € 1,20. Per 10 sets (dus totaal 40 kaarten) € 9,00. Bij afname van 50 losse kaarten of meer (elke combinatie mogelijk) € 0,20
per stuk. Inclusief verzendenveloppen.


Alleen verkrijgbaar in ons bezoekcentrum Hoogstraat 74a (openingstijden zie elders op deze pagina). Helaas kunnen wij geen bestellingen verzorgen.

Voorleeshulp

BrowseAloud voorleeshulp

Deze website is dankzij de medewerking van de gemeente Schiedam voorzien van de voorleesfunctie BrowseAloud. Daarmee wordt de toegankelijkheid van de website vergroot voor slechtzienden, maar ook voor mensen die moeite hebben met lezen.
De voorleesfunctie kan worden geactiveerd door eenmalig het programma BrowseAloud op uw computer te installeren.
LEES VOOR BrowseAloud
*