De Historische Vereniging Schiedam is op 28 oktober 1975 opgericht. Het doel van de vereniging is het bevorderen van de belangstelling voor de geschiedenis van de stad en het waken over de in Schiedam aanwezige historische monumenten.

Tentoonstelling over 4 winkelierfamilies

De opening vindt zaterdag 13 oktober om 13.00 uur plaats. Een tentoonstelling over vier oude en bekende Schiedamse winkelier-families: Rietkerken, Verkade, Hosman en Engering.
Deze tentoonstelling sluit mooi aan bij de grote Familie-tentoonstelling in het Stedelijk Museum Schiedam. Deze tentoonstelling wordt eveneens zaterdag 13 oktober geopend, maar dan om 14.00 uur. Deze opening kunt u dus ook meemaken! Want het is maar een paar honderd meter lopen naar Hoogstraat 112: (https://www.stedelijkmuseumschiedam.nl/tentoonstelling/familie)

Doe mee met Ken Uw Stad 2018/2019

Bij de Historische Vereniging Schiedam start op 1 november weer de cursus Ken Uw Stad Schiedam.

Voor nieuwe inwoners van de stad, of inwoners die nooit de tijd namen om zich in de historie van hun woonplaats te verdiepen. Fascinerende weetjes en ontwikkelingen en personen zijn er natuurlijk genoeg in Schiedam, de stad van Liduina en Aleida. De stad waar de grootste molens ter wereld het graan maalden voor ongeveer 400 branderijen. De stad waar F Bordewijk schreef over Verbrande Erven en dichter-dominee François HaverSchmidt zijn Snikken en Grimlachjes uitgaf, waar de scheepsbouw de plaats innam van de jeneverindustrie. De stad met een historische stadskern.

Op 13 donderdagavonden - en 2 zaterdagen - van november tot maart vertellen enthousiaste en deskundige inleiders over een groot aantal onderwerpen. Van archeologische vondsten uit de nieuwe steentijd tot de opkomst van de moderne offshore-industrie. Verder zijn er twee stadswandelingen en een bezoek aan het gemeentearchief.

De cursus wordt gehouden in De Wilgenburg aan het Land van Ris achter de Liduina-basiliek, steeds op donderdagavond tussen half acht en half tien. De stadswandelingen zijn op zaterdag (van 10.30 tot 12.30 uur). De kosten voor de bijeenkomsten, stadswandelingen, syllabus en koffie/thee zijn 85 euro.
Inschrijven of meer informatie via kenuwstad@historischeverenigingschiedam.nl.

Stadswandelingen

Elke derde zondag van de maand is er een stadswandeling. Voorlopig bieden we twee wandelingen aan: Langs de Vesten en de Dorpswandeling Kethel. Beide wandelingen duren ongeveer 1,5 uur. De kosten zijn voor leden van de Historische Vereniging Schiedam €2,- en voor niet-leden €5,-.
De wandeling Langs de Vesten volgt de grenzen van de stad zoals aangegeven op de zeer gedetailleerde kaart van Jacob de Gheyn uit 1598. Wat herkennen we nog en wat is er veranderd? De eerstvolgende wandeling Langs de Vesten is op zondag 17 juni en begint om 14.00 uur. Start vanaf de Ooievaarsbrug. U kunt ook meewandelen op de zondagen 19 augustus en 16 september.
De Dorpswandeling Kethel toont het oude dorp in de context van de boerenbedrijven en de polders uit het verre en recente verleden. De eerstvolgende Dorpswandeling Kethel is op zondag 15 juli en begint om 14.00 uur. Start vanaf Schiedamseweg 26 (restaurant 't Oude Raedthuys) in Kethel. Ook op zondag 21 oktober is er een Dorpswandeling.
Vooraf aanmelden voor de wandelingen wordt op prijs gesteld! Stuur een berichtje naar onze Historische Wandelbaas, Nico de Vries: vrie2023@planet.nl.

Herinneringen aan Schiedam - toen en nu

Bij gelegenheid van het 40-jarig jubileum heeft de Historische Vereniging Schiedam een mooi boekje uitgegeven
Het bevat van een 20-tal locaties in Schiedam een foto uit circa 1900 en een foto uit 2015 (genomen vanaf - nagenoeg - dezelfde positie als in circa 1900)
Dit boekje is voor niet-leden te koop voor slechts € 10.00 in ons bezoekerscentrum

Wat kunt u voor de Historische Vereniging Schiedam doen?

Bij de vereniging is er altijd een gebrek aan vrijwilligers/vrijwilligsters. Enerzijds zijn er erg veel taken te vervullen, anderzijds moeten zeer actieve leden een stapje terug doen omdat hun ouderdom hen parten begint te spelen.
Een greep uit de uiteenlopende taken:
Stand bemannen, gidsen, archivering, digitalisering, beheer computerapparatuur, archiefonderzoek, presentaties voorbereiden, tentoonstellingen voorbereiden, artikelen schrijven, bestuursfuncties, notulist, publiciteit, redactie Scyedam, beheerder bezoekerscentrum, schoonmaken bezoekerscentrum, gastvrouwen/gastheren in het bezoekerscentrum, deelname in de werkgroepen Kroniek / Historische Bebouwing / Bouwkundig Bezit.
U kunt u contact opnemen met de secretaris, A. Lagrouw, telefoon 010 - 426 2220 e-mail: secretaris@HistorischeVerenigingSchiedam.nl.

Twitter van toen:

De vereniging op Twitter en Facebook

Het Facebook-adres is: https://www.facebook.com/HistorischeVerenigingSchiedam en het Twitter-adres is: htps://twitter.com/histverschiedam.
Ook Scyedam heeft een eigen Facebook- en Twitter-adres. Kijk op https://www.facebook.com/Redactie.Scyedam en op hts://twitter.com/Scyedam
Kijk ook eens op geschiedenisvanschiedam.nl

Bezoekerscentrum Hoogstraat 74a


U bent welkom in ons bezoekerscentrum:
  • woensdag van 10.30 tot 12.30 uur,
  • vrijdag van 13 tot 15 uur en
  • zaterdag van 12 uur tot 16 uur.
(tel. 010 - 426 81 28)

Verkoop van historische stadsplattegronden

De vereniging heeft, in samenwerking met het Gemeentearchief Schiedam, een reproductie van de historische stadsplattegrond van J. de Gheyn uit 1598 in de verkoop voor € 2,50 (in een kleiner formaat voor € 0,50).
Van de plattegrond van Rutger van Bol'Es uit 1770 is er een handzame uitvoering (met alleen het centrale deel) voor € 1,00
Verkoop alleen in ons bezoekcentrum Hoogstraat 74a (openingstijden zie elders op deze pagina). Het is niet mogelijk de kaarten te bestellen of te laten opsturen.

Aanbieding DE SCHIEDAMSE GEMEENSCHAP

Van het tijdschrift DE SCHIEDAMSE GEMEENSCHAP hebben wij een groot aantal nummers uit de periode 1949/50 tot en met 1969/70; niet alle nummers zijn voorradig.
Per aflevering € 1,00; bij afname van 10 afleveringen of meer € 0,75 per stuk.

Alleen verkrijgbaar in ons bezoekcentrum Hoogstraat 74a (openingstijden zie elders op deze pagina). Helaas kunnen wij geen bestellingen verzorgen.

Aanbieding gevouwen wenskaarten

In 1977 en in 1985 gaf de Historische Vereniging series gevouwen wenskaarten uit. Thans biedt de vereniging deze kaarten met korting aan.

Drie kaarten met fragmenten uit Schiedamse plattegronden.

Per stuk € 0,40; 10 stuks € 3,00. Bij afname van 50 kaarten of meer (elke combinatie mogelijk)€ 0,20 per stuk. Inclusief verzendenveloppen.

Set van 4 kaarten met 18e-eeuwse prenten.

Per set € 1,20. Per 10 sets (dus totaal 40 kaarten) € 9,00. Bij afname van 50 losse kaarten of meer (elke combinatie mogelijk) € 0,20
per stuk. Inclusief verzendenveloppen.


Alleen verkrijgbaar in ons bezoekcentrum Hoogstraat 74a (openingstijden zie elders op deze pagina). Helaas kunnen wij geen bestellingen verzorgen.

Voorleeshulp

BrowseAloud voorleeshulp

Deze website is dankzij de medewerking van de gemeente Schiedam voorzien van de voorleesfunctie BrowseAloud. Daarmee wordt de toegankelijkheid van de website vergroot voor slechtzienden, maar ook voor mensen die moeite hebben met lezen.
De voorleesfunctie kan worden geactiveerd door eenmalig het programma BrowseAloud op uw computer te installeren.
LEES VOOR BrowseAloud
*