De Historische Vereniging Schiedam is op 28 oktober 1975 opgericht. Het doel van de vereniging is het bevorderen van de belangstelling voor de geschiedenis van de stad en het waken over de in Schiedam aanwezige historische monumenten.

Lockdown

Het bezoekerscentrum is momenteel gesloten in verband met de coronamaatregelen. Ook veel activiteiten, zoals lezingen zijn opgeschort totdat de regels weer versoepelen. Bij onze leden valt het tijdschrift Scyedam wel gewoon elk kwartaal op de deurmat.

Tentoonstelling 55 jaar Toonkunstkoor

Door de ‘lockdown’ is er geen officiële opening mogelijk van deze expositie in het bezoekerscentrum
Er is in plakboeken en archieven gedoken om bijzondere voorwerpen en foto’s van het koor te selecteren.
Wij houden u op de hoogte wanneer de officiële opening van de expositie plaatsvindt.

Ledenvergadering

Op woensdagavond 23 maart vindt de ledenvergadering plaats.
De leden krijgen te zijner tijd een uitnodiging met informatie omtrent de plaats van de vergadering. Vooropgesteld dat de coronamaatregelen een vergadering toelaten.
Na de pauze is er een lezing van Anne de Haij, directeur vam het Stedelijk Museum Schiedam. Zij zal onder andere ingaan op de komende tentoonstellingen wanneer het museum weer open is na de reatauratie.

OM NIET TE VERGETEN

De nieuwjaarsreceptie van de Gemeente Schiedam stond dit jaar in het teken van 75 jaar vrijheid. De Historische Vereniging Schiedam gaf bij die gelegenheid acte de présence met een kleine fotoexpositie en diapresentatie met beelden van Schiedam in de Tweede Wereldoorlog. Opmaat naar de vieringen in mei 2020. Veel plannen zijn en worden in de stad gemaakt. Maar het coronavirus stuurt de boel in de war. Veel zaken moeten worden uitgesteld. Maar toch is er nog wel wat mogelijk.

In de voorbije jaren is in het verenigingstijdschrift Scyedam een groot aantal artikelen gepubliceerd over de Tweede Wereldoorlog. Enkele leden van onze vereniging hebben deze artikelen verzameld en samengebracht in een e-book met als titel ‘OM NIET TE VERGETEN’.
De Historische Vereniging Schiedam stelt deze digitale uitgave niet alleen gratis ter beschikking aan haar leden, maar ook aan alle (oud-)Schiedammers en verdere belangstellenden.

Met de link e-boek: is het e-book te lezen en na het openen van document is het te downloaden (rechts bovenin het scherm).
Het e-book OM NIET TE VERGETEN is uitgebracht in PDF-formaat. Het bestand is het beste te lezen op de PC of laptop met een PDF-reader zoals Foxit PDF-reader of Adobe Acrobat Reader. Het is ook mogelijk om het e-book te lezen met een e-reader

Herinneringen aan Kethel - toen en nu

Een fotoboek met oude foto's en daarbij - vooral om te zien hoezeer het dorpsbeeld en het landschap is veranderd- een foto van de huidige situatie. Twintig foto's waarbij de fotografen probeerden zo dicht mogelijk bij het origineel te komen. Iets wat hun perfect gelukt is. Fraaie, vaak de wat onbekendere, foto's van weleer die uitnodigen alle in beeld gebrachte plekjes te bewandelen. Het boek kost slechts € 12,50.

Herinneringen aan Schiedam - toen en nu

Bij gelegenheid van het 40-jarig jubileum heeft de Historische Vereniging Schiedam een mooi boekje uitgegeven
Het bevat van een 20-tal locaties in Schiedam een foto uit circa 1900 en een foto uit 2015 (genomen vanaf - nagenoeg - dezelfde positie als in circa 1900)
Dit boekje is te koop voor slechts € 10.00 in ons bezoekerscentrum

Twitter van toen:

De vereniging op Twitter en Facebook

Ons Facebook-adres is: https://www.facebook.com/HistorischeVerenigingSchiedam en het Twitter-adres is: https://www.twitter.com/histverschiedam.
facebook
twitter

Bezoekerscentrum Hoogstraat 74a


U bent welkom in ons bezoekerscentrum:
 • woensdag van 10.30 tot 12.30 uur, (even aanbellen)
 • vrijdag van 13 tot 15 uur en
 • zaterdag van 12 uur tot 16 uur.
(tel. 010 - 426 81 28)

Aanbieding DE SCHIEDAMSE GEMEENSCHAP

Van het tijdschrift DE SCHIEDAMSE GEMEENSCHAP hebben wij een groot aantal nummers uit de periode 1949/50 tot en met 1969/70; niet alle nummers zijn voorradig.
Per aflevering € 1,00; bij afname van 10 afleveringen of meer € 0,75 per stuk.

Alleen verkrijgbaar in ons bezoekcentrum Hoogstraat 74a (openingstijden zie elders op deze pagina). Helaas kunnen wij geen bestellingen verzorgen.

Aanbieding gevouwen wenskaarten

In 1977 en in 1985 gaf de Historische Vereniging series gevouwen wenskaarten uit. Thans biedt de vereniging deze kaarten met korting aan.

Drie kaarten met fragmenten uit Schiedamse plattegronden.

Per stuk € 0,40; 10 stuks € 3,00. Bij afname van 50 kaarten of meer (elke combinatie mogelijk)€ 0,20 per stuk. Inclusief verzendenveloppen.

Set van 4 kaarten met 18e-eeuwse prenten.

Per set € 1,20. Per 10 sets (dus totaal 40 kaarten) € 9,00. Bij afname van 50 losse kaarten of meer (elke combinatie mogelijk) € 0,20
per stuk. Inclusief verzendenveloppen.


Alleen verkrijgbaar in ons bezoekcentrum Hoogstraat 74a (openingstijden zie elders op deze pagina). Helaas kunnen wij geen bestellingen verzorgen.

Wat kunt u voor de Historische Vereniging Schiedam doen?

Bij de vereniging is er altijd een gebrek aan vrijwilligers/vrijwilligsters. Enerzijds zijn er erg veel taken te vervullen, anderzijds moeten zeer actieve leden een stapje terug doen omdat hun ouderdom hen parten begint te spelen.
Een greep uit de uiteenlopende taken:
Stand bemannen, gidsen, archivering, digitalisering, beheer computerapparatuur, archiefonderzoek, presentaties voorbereiden, tentoonstellingen voorbereiden, artikelen schrijven, bestuursfuncties, notulist, publiciteit, redactie Scyedam, beheerder bezoekerscentrum, schoonmaken bezoekerscentrum, gastvrouwen/gastheren in het bezoekerscentrum, deelname in de werkgroepen Kroniek / Historische Bebouwing / Bouwkundig Bezit.
U kunt u contact opnemen met de secretaris, J. de Waardt e-mail: secretaris@HistorischeVerenigingSchiedam.nl.

HVS op YouTube

Van een aantal Verhalen van Schiedam is een video gemaakt. Klik op de link:

Van enkele andere gebeurtenissen is ook een video gemaakt

 • 8 sept 2018: Lezing burgemeester Lamers - open monumentendag.
 • 6 okt 2018: Nacht van de Geschiedenis 2018: lezing Kuzu
 • mei 2020: Digitale stadswandeling langs de vesten.

Open Monumentendagen september 2020

 • Opening: Openingslezing Open Monumentendagen 2020.
 • Jacobuskerk: SCHIE TV: Monumentaal Schiedam: de Jacobuskerk
 • Havenkerk: SCHIE TV: Monumentaal Schiedam: de Havenkerk
 • Molen: SCHIE TV: Monumentaal Schiedam: Molen De Drie Korenbloemen
 • Dirkzwager: SCHIE TV: Monumentaal Schiedam: De oude branderij van Dirkzwager