De Historische Vereniging Schiedam is op 28 oktober 1975 opgericht. Het doel van de vereniging is het bevorderen van de belangstelling voor de geschiedenis van de stad en het waken over de in Schiedam aanwezige historische monumenten.

Verhaal van Schiedam

Elke eerste zaterdag van de maand wordt namens de vereniging een Verhaal van Schiedam verteld. Een korte voordracht waarin een Schiedams historisch onderwerp wordt besproken. De lezing begint om 13.00 uur. Reserveren is niet nodig en de toegang is gratis. Loop gewoon binnen!

Van een aantal verhalen is een video gemaakt en deze kunt u op YouTube bekijken. Klik op de link: YouTube
Of kijk verder op deze pagina voor welke video's er zijn (en voor hun link).

Tentoonstelling 150 jaar Lyceum Schravenlant

Jan Willem Verkaik en Trudy van den Akker hebben ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van Lyceum Schravenlant een fototentoonstelling ingericht in ons pand aan de Hoogstraat 74A. De tentoonstelling wordt op 5 oktober geopend met een Verhaal van Schiedam door Jan Willem Verkaik.

Wandelkalender 2020 / wandelingen op maat

De winter moet nog beginnen maar de wandelkalender 2020 (april - oktober) is er al. Elke eerste zondag van de maand is er een wandeling in Schiedam en elke derde zondag van de maand is er een wandeling in Kethel. In Schiedam is er de Zwart Nazareth wandeling en de Langs de Vesten wandeling. Kethel heeft er natuurlijk weer één meer: de Dorpswandeling Kethel, de Polderwandeling met St. Jacobuskerk en de Bijdorp- en molenwandeling. Elke wandeling start om 14.00 uur en duurt, afhankelijk van aantal deelnemers en het gesprek onderweg, ca. 1,5 uur. We informeren u in het voorjaar nader maar dan kunt u deze data alvast noteren.
5 april Zwart Nazareth wandeling
19 april Dorpswandeling Kethel
3 mei Langs De Vesten van Schiedam
19 mei Polderwandeling met St. Jacobuskerk
7 juni Hoogstraat wandeling
21 juni Bijdorp en molen wandeling
5 juli Zwart Nazareth wandeling
19 juli Dorpswandeling Kethel
2 aug Langs De Vesten van Schiedam
16 aug Polderwandeling met St. Jacobuskerk
6 sept Hoogstraat wandeling
20 sep Bijdorp en molenwandeling
4 okt Zwart Nazareth wandeling
18 okt Dorpswandeling Kethel

De wandelwerkgroep vindt het ook een feest om op verzoek een groep rond te leiden. Er wordt een bescheiden vergoeding gevraagd. Route, duur en thema in overleg. Heeft u belangstelling? Neem dan contact op met onze Chef Historisch Wandelen Nico de Vries via vrie2023@planet.nl. Kan ook in de winterperiode.

Cursus Ken Uw Stad start in november


Waarom Schiedam bijzonder is
Schiedam is de stad van Liduina en Aleida. De stad waar de grootste molens ter wereld het graan maalden voor 400 branderijen. De stad waar F. Bordewijk schreef over Verbrande Erven en dichterdominee François Haverschmidt zijn Snikken en Grimlachjes uitgaf. Waar de scheepsbouw de plaats innam van de jeneverindustrie. Met een historische stadskern die nog even fraai oogt als in 1800. Fascinerende geschiedenis!


Meer weten over de geschiedenis van Schiedam?
Doe dan mee met de cursus Ken Uw Stad (KUS). Van november tot maart vertellen enthousiaste en deskundige inleiders over een groot aantal onderwerpen. Van archeologische vondsten uit de nieuwe steentijd tot de opkomst van de moderne offshore-industrie. Daarnaast doet u mee aan twee stadswandelingen en is er een bezoek aan het gemeentearchief, Nolet en de fluisterboot.


Plaats en tijd
Gebouw De Wilgenburg, Land van Ris 6, achter de Liduina-basiliek aan de Singel op donderdagavond tussen 19.30 en 21.30 uur. De stadswandelingen zijn op zaterdag, van 10:30 uur tot 12:30 uur.


Aanmelding en meer informatie
Inschrijven (of infomatieaanvraag) per email: kenuwstad@historischeverenigingschiedam.nl
Of bel met Reinard Maarleveld: 06 255 14 259.

Herinneringen aan Kethel - toen en nu

Een fotoboek met oude foto's en daarbij - vooral om te zien hoezeer het dorpsbeeld en het landschap is veranderd- een foto van de huidige situatie. Twintig foto's waarbij de fotografen probeerden zo dicht mogelijk bij het origineel te komen. Iets wat hun perfect gelukt is. Fraaie, vaak de wat onbekendere, foto's van weleer die uitnodigen alle in beeld gebrachte plekjes te bewandelen. Het boek kost slechts € 12,50.

Herinneringen aan Schiedam - toen en nu

Bij gelegenheid van het 40-jarig jubileum heeft de Historische Vereniging Schiedam een mooi boekje uitgegeven
Het bevat van een 20-tal locaties in Schiedam een foto uit circa 1900 en een foto uit 2015 (genomen vanaf - nagenoeg - dezelfde positie als in circa 1900)
Dit boekje is voor niet-leden te koop voor slechts € 10.00 in ons bezoekerscentrum

Twitter van toen:

De vereniging op Twitter en Facebook

Het Facebook-adres is: https://www.facebook.com/HistorischeVerenigingSchiedam en het Twitter-adres is: htps://twitter.com/histverschiedam.
Ook Scyedam heeft een eigen Facebook- en Twitter-adres. Kijk op https://www.facebook.com/Redactie.Scyedam en op hts://twitter.com/Scyedam
Kijk ook eens op geschiedenisvanschiedam.nl

Bezoekerscentrum Hoogstraat 74a


U bent welkom in ons bezoekerscentrum:
  • woensdag van 10.30 tot 12.30 uur,
  • vrijdag van 13 tot 15 uur en
  • zaterdag van 12 uur tot 16 uur.
(tel. 010 - 426 81 28)

Puzzel stadsplattegrond van De Gheyn

In ons bezoekerscentrum is een puzzel te koop van de bekende stadsplattegrond van De Gheyn (1598) - 1000 stukjes en 68 x 47. Leden van de vereniging betalen tot en met 31 december van dit jaar een actieprijs van 12,50 euro. Alle anderen betalen 14,95 en vanaf 1 januari 2019 geldt die prijs voor iedereen.

Aanbieding DE SCHIEDAMSE GEMEENSCHAP

Van het tijdschrift DE SCHIEDAMSE GEMEENSCHAP hebben wij een groot aantal nummers uit de periode 1949/50 tot en met 1969/70; niet alle nummers zijn voorradig.
Per aflevering € 1,00; bij afname van 10 afleveringen of meer € 0,75 per stuk.

Alleen verkrijgbaar in ons bezoekcentrum Hoogstraat 74a (openingstijden zie elders op deze pagina). Helaas kunnen wij geen bestellingen verzorgen.

Aanbieding gevouwen wenskaarten

In 1977 en in 1985 gaf de Historische Vereniging series gevouwen wenskaarten uit. Thans biedt de vereniging deze kaarten met korting aan.

Drie kaarten met fragmenten uit Schiedamse plattegronden.

Per stuk € 0,40; 10 stuks € 3,00. Bij afname van 50 kaarten of meer (elke combinatie mogelijk)€ 0,20 per stuk. Inclusief verzendenveloppen.

Set van 4 kaarten met 18e-eeuwse prenten.

Per set € 1,20. Per 10 sets (dus totaal 40 kaarten) € 9,00. Bij afname van 50 losse kaarten of meer (elke combinatie mogelijk) € 0,20
per stuk. Inclusief verzendenveloppen.


Alleen verkrijgbaar in ons bezoekcentrum Hoogstraat 74a (openingstijden zie elders op deze pagina). Helaas kunnen wij geen bestellingen verzorgen.

Wat kunt u voor de Historische Vereniging Schiedam doen?

Bij de vereniging is er altijd een gebrek aan vrijwilligers/vrijwilligsters. Enerzijds zijn er erg veel taken te vervullen, anderzijds moeten zeer actieve leden een stapje terug doen omdat hun ouderdom hen parten begint te spelen.
Een greep uit de uiteenlopende taken:
Stand bemannen, gidsen, archivering, digitalisering, beheer computerapparatuur, archiefonderzoek, presentaties voorbereiden, tentoonstellingen voorbereiden, artikelen schrijven, bestuursfuncties, notulist, publiciteit, redactie Scyedam, beheerder bezoekerscentrum, schoonmaken bezoekerscentrum, gastvrouwen/gastheren in het bezoekerscentrum, deelname in de werkgroepen Kroniek / Historische Bebouwing / Bouwkundig Bezit.
U kunt u contact opnemen met de secretaris, J. de Waardt e-mail: secretaris@HistorischeVerenigingSchiedam.nl.

HVS op YouTube

Van een aantal Verhalen van Schiedam is een video gemaakt. Klik op de link:

Van enkele andere gebeurtenissen is ook een video gemaakt

  • 8 sept 2018: Lezing burgemeester Lamers - open monumentendag.
  • 6 okt 2018: Nacht van de Geschiedenis 2018: lezing Kuzu